0212 549 70 91 - 92
Askan Mühendislik Makina

Endüstriyel Hidrolik Sistemleri

Endüstriyel Hidrolik Sistemleri

Endüstriyel hidrolik sistemler, herhangi bir üretim tesisinin en önemli bileşenlerinden biridir. Pompalar, kompresörler ve türbinler gibi makineleri kontrol ederler. Madencilik, petrol ve gaz çıkarma ve su arıtma gibi birçok endüstride kullanılırlar.

Hidrolik sistemler tarım, inşaat ve ulaşım gibi sanayinin birçok alanında kullanılmaktadır. Makine ve ekipmanların çalışması için gereklidirler. Hidrolik sistemlerin geliştirilmesi, endüstri mühendisliği alanındaki en önemli son gelişmelerden biridir.

Geçmişte hidrolik sistemler pompalar, valfler ve borular gibi farklı bileşenlerden oluşuyordu. Bununla birlikte, teknoloji ve otomasyondaki ilerlemeyle birlikte, hidrolik sistemler artık tek bir bileşenden, yani hidrolik sistemden oluşmaktadır. Bunun nedeni, bir hidrolik sistemi kontrol etmenin bir boru sistemine göre çok daha kolay olmasıdır. Endüstriyel Hidrolik ürün ve çeşitleri için en güvenilir adres askanmakina.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hidrolik Sistem Avantajları

  • Her sistemin kendine göre artıları ve eksileri vardır. Gerçekleştirmek istediği uygulamaya göre seçilir. Şu anda hidrolikler, enerjiyi veya gücü daha az hareketli parça ve yüksek verimlilikle uzak yerlere etkin bir şekilde aktarabildikleri için yaygın olarak kullanılmaktadır. Hidrolik sistem, çevik hareketlere sahip kolay, esnek bir sistem olarak karakterize edilir. İşte hidrolik sistemlerin birkaç avantajı:
  • Hidrolik sistemlerin kontrolü kolay ve hassastır. Çünkü bir sistem operatörü, basit kollar ve butonlar kullanarak sistemi kolaylıkla başlatabilir, durdurabilir, hızlandırabilir ve yavaşlatabilir.
  • Hidrolik sistemler daha basit ve bakımı daha kolaydır çünkü bu sistemler daha az hareketli parça kullanır.
  • Yalnızca hidrolik sistemler, hız değişikliklerinden bağımsız olarak sabit tork veya kuvvet sağlayabilir.
  • Hidrolik sistemdeki sızıntıları tespit etmek kolaydır.
  • Doğru noktaları otomatik olarak yağlayan ve koruyan merkezi yağlama sistemleri.
  • Küçük esnek hortumlar ve tüpler kullanılarak hidrolik sistem aracılığıyla büyük miktarda güç iletilebilir.

Hidrolik sistemler, herhangi bir endüstriyel tesisin çok önemli bir bileşenidir ve aynı zamanda birçok evin çok önemli bir parçasıdır. Nesneleri bir yerden başka bir yere taşımak için kullanılırlar. Süreçteki ilk adım, proje için gereksinimleri belirlemek ve ardından bu gereksinimleri karşılayabilecek tüm mevcut çözümleri belirlemektir. Bu yapıldıktan sonra, maliyete, özelliklere ve zamanında uygulanacağından emin olmaya yardımcı olacak diğer faktörlere dayalı olarak en iyi çözümü seçme zamanıdır.

Endüstriyel hidrolik sistemlerin önemli bir özelliği, ağır yükleri kolaylıkla hareket ettirebilmeleri ve bu da onları birçok endüstri için oldukça çekici hale getirmesidir. Bununla birlikte, rüzgâr, su ve hatta deprem gibi çeşitli kuvvetlerin neden olduğu titreşimler ve şoklar gibi çeşitli nedenlerle de hasara açıktırlar. Ayrıca, sık bakım gerektiren sürekli bakım gerektirirler.

Bu endüstriyel hidrolik sistemleri her türlü uygulama için “hepsi bir arada” bir çözüm olarak düşünmemeliyiz. Karmaşıklığa ve yerine getirmesi gereken gereksinimlere bağlı olarak birçok farklı uygulama türü için kullanılabilir.

Hidrolik sistemler fabrikalardan şantiyelere, petrol ve gaz sahalarından enerji santrallerine kadar geniş bir uygulama yelpazesinde kullanılmaktadır. Ayrıca endüstriyel otomasyon ve kontrol için kullanılırlar.

Endüstriyel Hidrolik Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Endüstriyel Hidrolik kullanım alanları hakkında sizleri bilgilendirmek biz değerli üreticilerin görevidir. En uygun kullanım alanlarını sizin için aşağıda listeledik.

Hidrolik Asansörler

Hidrolik asansörler, yükleri veya insanları dikey olarak taşımak için kullanılır. Makaslı asansörler, iki direkli asansörler, dört direkli asansörler, karusel asansörler ve asma kat asansörler kullanılan farklı hidrolik asansör tipleridir. Hidrolik asansörler otomobil, nakliye, atık kaldırma ve inşaat uygulamalarında kullanılmaktadır. Bu asansörlerde kablo kullanılmaz. Böylece ölü düşme durumu riskini ortadan kaldırır.

Hidrolik Frenler

Aracın fren sistemi hidroliğin önemli bir örneğidir. Sürtünme temas mekanizmasına (kampana fren ve disk fren) ve fren kuvveti dağılımına (tek etkili ve çift etkili) göre sınıflandırılırlar.

Ana ve bağımlı silindirler, hatlar, balatalar, fren sıvıları ve rotor, hidrolik fren sistemi için kullanılan bileşenlerdir. Yaygın olarak kullanılan fren sıvıları, DOT sıvısı veya mineral yağıdır.

Hidrolik Direksiyon

Hidrolik direksiyon, aracın yönünü sola veya sağa değiştirmeye yardımcı olan araçların önemli bir parçasıdır. Bu sistem sürücülerin eforunu azaltır ve yol şoklarını emer. Kontrol valfi, pinyon dişlisi, basınç/dönüş hatları, piston ve kremayer muhafazası, hidrolik servo direksiyon için kullanılan başlıca bileşenlerdir.

Hidrolik Krikolar

Hidrolik krikolar daha güçlüdür ve daha ağır yükleri kaldırabilir. Şişe krikoları ve zemin krikoları, hidrolik krikoların sınıflandırmalarıdır. Hidrolik kriko, hidrolik sıvıyı depolamak ve aktarmak için bir silindir ve pompalama sisteminden oluşur. Pompalama sistemi, sıvıya basınç uygulamak için elle çalıştırılan veya mekanik olarak çalıştırılan bir pompa içerir.

Ağır Ekipman

Hidrolik tabanlı ağır ekipman daha fazla güce ve hızlı hareket etme kabiliyetine sahip olacaktır. İnşaat endüstrisinin çoğu bu tür ekipmanları kullanır. Buldozerler, kazıcılar, kütük ayırıcılar, kürekler, yükleyiciler, forkliftler ve vinçler kullanılan bazı makinelerdir. Bekolarda ve ekskavatörlerde kolun hareketi hidroliğe dayalıdır.

Uçaklar

Hidrolik, kanatların ayarlanması, iniş takımlarının geri çekilmesi ve uzatılması, kapıların açılması/kapatılması, frenler, direksiyon vb. gibi birçok durumda uçaklarda ve jet uçaklarında uygulanır. Hidrolik sisteme bağlı olarak çalışma basıncı 200 psi ile 5.000 psi arasında değişecektir. . Hidrolik, her koşulda uygun maliyetli, bakımı kolay, verimli çalışma gibi birçok avantaja sahiptir.

Hidrolik Amortisörler

Bu, şok darbelerini emmek ve nemlendirmek için kullanılan bir cihazdır. Hidrolik yağlı silindir ve piston amortisör geliştirmek için kullanılan bileşenlerdir. Piston, ipin sıkışmasına ve genişlemesine bağlı olarak yukarı ve aşağı hareket edecektir.

Hidrolik Güç Ünitesi

Hidrolik güç ünitesi rezervuar, motor ve hidrolik pompadan meydana gelmektedir. Bağımsız bir ünite olarak, gücün bir yerden bir yere sıvı yoluyla iletilmesini sağlar. Bu noktada hidrolik makinelerin çalışabilmesi için, yüksek düzeyde güç üretebilmektedir. Ağır kaldırma kuvvetinin gerekli olduğu durumlarda, gücü basınç ve alan oranlarından çekerek çözüm sağlamaktadır. Bu teknoloji yaygın olarak çeşitli alanlarda farklı kaldırma uygulamaları için kullanılmaktadır. Kullanılan bazı alanlardan bahsedilecek olursa, şu şekilde belirtilebilir;

  • Otomotiv
  • Havacılık
  • Yol yapımı
  • Tarım
  • Madencilik
  • Kamyon

Hidrolik güç sistemi, az bir kuvvet ile yüksek düzeyde bir basınç ortaya çıkarabilmektedir. Bu özelliği sayesinde ağır yüklerin kaldırılmasında büyük bir destek sağlamaktadır. Hidrolik sistem sayesinde, 10.000 psi’den daha fazla olan bir basınç meydana getirilebilir.

Hidrolik Güç Ünitesi Çeşitleri

Farklı özelliklerde, yapıda ve boyutta hidrolik güç ünitesi çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitler açıklanacak olursa;

  • Mikro güç üniteleri, küçük boyutlara sahip olmasından dolayı portatif olmaktadırlar. Alanın dar olduğu yerlerde kullanılır. Tek ya da çift etkili olarak kullanılabilme özelliği vardır. Motor hareketinin tersine çevrilmesi gerekir. Çift basınç tahliye vanaları bulunmaktadır. Bu şekilde ayrı kontrol seçenekleri sunar.
  • Mini güç üniteleri, mikro ünitelerden biraz daha büyük boyutta olmaktadır. Hareketlilik isteyen uygulamalar için uygun bir şekilde kullanılabilir. Alan kısıtlaması söz konusu değildir. Küçük hidrolik güç üniteleri olarak da adlandırılır. Uzaktan kumandalı modelleri de mevcuttur.
  • Standart güç üniteleri, tesis içinde gerçekleştirilen operasyonlar için uygundur. Endüstriyel uygulamalara uygun bir şekilde tasarlanmıştır. Yüksek akış hızına ve yüksek düzeyde güç hızına sahip olmaktadır.
  • Hidrolik güç istasyonları, özel uygulamalar için tasarlanmış olup, inşaat, kanalizasyon ve madencilik alanlarında kullanılmaktadır.

Hidrolik Güç Ünitesi Bileşenleri

Hidrolik güç ünitesi bileşenleri içerisinde, dizel ve elektrikli motorlar bulunmaktadır. Ayrıca hidrolik yağ tankı ve valfler bulunur. Basınç, emiş ve dönüş filtresine sahip olan bu güç ünitelerinde, hidrolik dişli pompalarda yer almaktadır. Ayrıca havalandırma kapağına sahip olarak, hidrolik rezervuarlara yağ doldurulması sağlanır. Bu güç ünitelerinde, hidrolik kontrol bloğu bulunmaktadır. Kablosuz uzaktan kumanda gibi elektronik kontrol sistemlerine sahip bir güç ünitesi olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Sfero Döküm Pik Döküm