0212 549 70 91 - 92
Askan Mühendislik Makina

Hidrolik Blok

Hidrolik Blok

Hidrolik Blok Nedir?

Hidrolik blok, hidrolik devredeki akışkan sıvının yönlendirilmesi, boşaltılması ve kontrol edilmesine olanak sağlayan en önemli araçlar arasında yer almaktadır. Makinelerin etkili bir şekilde işlevlerini gerçekleştirebilmeleri ve düzenli olarak çalışabilmeleri için bu bloklara ihtiyaç duyulmaktadır. Hidrolik bloklar birkaç malzemeden yapılmaktadır. Bu malzemeler arasında çelik, alüminyum ve demir yer almaktadır. Hidrolik bloklar sayesinde makinedeki akışkan sıvının, dışarı sızmaması sağlanır. Makinelerdeki sıvının kontrol edilmesi ve gerekli ayarların yapılması noktasında bloklardan yararlanılır. Kullanım alanlarına ve farklı makine türlerine göre hidrolik blok çeşitleri bulunmaktadır. Bu bloklar, kullanım alanları dikkate alınarak gerekli testlerden geçip, ilgili yerlere teslim edilmektedir.

Hidrolik blok çeşitleri kullanılan alanlar bakımından farklılık göstermektedir. Kullanılan alanlar dikkate alındığında, bu blok türlerinden bahsedilecek olursa;

  • Basınç düşürme blokları, hidrolik devrelerde birden fazla elemanın çalışmasına olanak sağlar. Bu elemanların etkili ve düzenli bir şekilde işlevlerini gerçekleştirebilmesi için, gerekli olan basıncı meydana getirir.
  • Basınç emniyetli bloklar, basıncı sınırlı tutarak oluşabilecek yüksek basıncı ayarlar. Makinelerin işlevlerini etkili bir şekilde gerçekleştirebilmesi ve düzenli olarak çalışabilmesi için gerekli olan basıncı sağlar.
  • Yön kontrol blokları, hidrolik devredeki akışkan sıvının hangi yöne gideceğini belirleyen bloklardır. Bu bloklar sayesinde gerekli durumlarda yön değiştirme sağlanır.
  • Boşaltma blokları, devredeki akışkan sıvının depoya yönlendirilmesinde kullanılan bloklardır.

Hidrolik Blok Kullanım Alanları

Hidrolik blok kullanım alanları bakımından, çeşitli alanlarda kullanım sağlamaktadır. Özellikle makine ve otomobillerde sıklıkla kullanılan hidrolik bloklarla, daha düzenli bir çalışma sağlanır. Taşıma işlemlerinde de bu bloklar tercih edilmektedir. İnsan gücünün yetersiz kaldığı taşıma konularında, makinelerden yardım alınmaktadır. Bu noktada makinelerde bulunan hidrolik bloklar sayesinde insanlar büyük avantaj elde etmektedir. Hidrolik bloklar farklı sektörlerde kullanılmaktadır. Bu sayede kullanım alanları bakımından çeşitlilik gösterir. Kullanılan sektörlerden bahsedilecek olursa;

  • Fabrika
  • İnşaat
  • Tersane
  • Taşıma

Hidrolik Bloklar Nasıl Üretilir?

Hidrolik blok çeşitleri kullanım alanları bakımından kişilere özel olarak üretilmektedir. Üretimlerde blokların nerelerde kullanıldığı ve hidrolik devre mantığı dikkate alınmaktadır. Bu bloklar üretilirken pek çok noktaya özellikle dikkat edilmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedilecek olursa;

  • Güvenlik
  • Montaj
  • İşlevsellik
  • Performans

Hidrolik blok üretimi bu dört nokta esas alınarak gerçekleştirilmektedir. Özellikle işlevsellik ve performans, üreticilerin dikkat ettikleri noktalardan bir tanesidir. Hidrolik blokları en iyi performansı sunarak etkili bir şekilde çalışabilmesi için, gerekli olan bazı testler yapılmaktadır. Bu testlerden geçen bloklar bir şase üzerine monte edilerek, gerekli olan yerlere temin edilmektedir. Blokların kullanıma hazır ve istenilen değerlere ulaşması için, en iyi şekilde blok üretimi yapılmaktadır.

Hidrolik BlokHidrolik Valf Blokları ya da Hidrolik Manifold olarak adlandırılan Hidrolik Blok, bazen hidrolik valf bloğu olarak adlandırılan bir hidrolik manifold, bir hidrolik sistem içindeki aktüatörler, pompalar ve diğer bileşenler arasındaki sıvı akışını düzenleyen bir makine bileşenidir. İşlevsellik açısından, operatörün bir hidrolik makinenin farklı parçaları arasındaki sıvı hareketlerini kontrol etmesine izin verdiği için bir elektrik devresinin panosuna benzer. Örneğin, bir bekolu yükleyici gibi bir makinede, manifold açılır, kapanır ve sıvının akışını hem ön hem de arka kepçelerin teleskopik kollarına yönlendirir. Bu durumda hidrolik manifold makinenin operatör kabininde bulunan kollara takılır ve operatör istediği hareketleri elde etmek için bunu kullanır.

Çeşitli hidrolik değerleri birbirine bağlayarak bir manifold oluşturulur. Bu değerlerin durumlarının farklı kombinasyonları, bir manifoldun karmaşık kontrol davranışından sorumludur. Basınçlı yağın akışı, manifoldun içinde bulunan valfler tarafından kontrol edilir ve daha sonra hortumlar aracılığıyla hidrolik motor gibi bir çalışma cihazına iletilir.

Düzgün bir mantıksal düzen sağlamanın yanı sıra, bileşenlerin bir hidrolik valf bloğu içinde birleştirilmesi, bağlantıların sayısını, montaj süresini azaltır ve ani basınç düşüşlerini ve sızıntı noktalarını önler. Bazı mühendisler, manifoldları sorun giderme sırasında pek yardımcı olmayabilecek kara kutular olarak görür.

Ancak, test noktaları kilit noktalara yerleştirilerek sistem iyi tasarlanmışsa, arızaya neden olan sorunu tespit etmek o kadar da zor değildir. Bir test noktasına bir dönüştürücü bağlayarak, veriler makinenin PLC’ sine bağlanabilir ve İnsan Makine Ara yüzünde (HMI) görüntülenebilir. Manifold kullanan başlıca uygulamalar arasında ağır inşaat makineleri, takım tezgâhları, değer operasyonları, malzeme taşıma ve üretim ekipmanları, deniz makineleri, gıda işleme ve otoyol dışı makineler yer alır. Hidrolik Blok ürün ve çeşitleri için en güvenilir adres askanmakina.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Hidrolik Manifold Çeşitleri

İki temel tip hidrolik manifold veya hidrolik valf bloğu vardır. İlk tip, tüm sistemin değerlerini ve geçişlerini tutan mono-blok bir tasarıma sahiptir. İkinci tip, sadece 1 veya 2 valfi destekleyen ve değerler için özel ara bağlantı geçişlerine sahip modüler blok tasarımıdır. Gerçek dünya senaryolarında, çok daha büyük bir sistem oluşturmak için modüler bir blok birimi bir dizi benzer birime bağlanacaktır.

Mono-Blok Tasarım

Mono-blok manifoldlar ayrıca laminer ve delinmiş metal bloklara bölünmüştür.

Laminer manifoldlar genellikle çelikten yapılır ve geçişler çoklu metal katmanlardan frezelenerek oluşturulur. Bu metal plakalar, aralarında sıvı yolları olacak şekilde üst üste istiflenir. Son olarak, katı metal parçalar eklenir ve yığının tamamı tek bir ünitede lehimlenir. Şimdi, bu manifoldlar 10.000 psi’ ye kadar yüksek basınçları tolere edebilir. İç geçitler gerekli herhangi bir şekilde oluşturulabilir, bu nedenle basınçta ihmal edilebilir bir düşüşle hemen hemen her akış hızı korunabilir.

Modüler Blok Tasarımı

Modüler manifold sistemleri kolaylıkla değiştirilebilir veya mevcut diğer manifoldlara eklenebilir. Tipik olarak çelik, alüminyum ve sfero dökümden yapılırlar ve hem standart hem de özel tasarımlarda mevcutturlar. Bu manifold bloklarının uçları tank veya pompa bağlantıları için daha fazla delinebilen “uç patları” ile kapatılmıştır. Ayrıca, temel yapı taşları içinde ara parça, ara bağlantı ve ayırıcı plakalar kurulur.

Manifold Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Hangi sıvı kullanılır?
  • Conta malzemeleri
  • Görev döngüsü
  • Elektrik bağlantıları ve voltaj
  • Maksimum ve çalışma basıncı
  • Malzeme ve bitiş
  • Çalışma sıcaklığı ve çevresel faktörler
  • Pompa, dönüş ve akümülatör gibi akış koşulları
  • 9, Konum, boyut ve port tipi
  • Valf Tipi/Sayısı
  • Hidrolik Manifoldların Montaj

Hidrolik Blok Tasarımları Nelerdir?

Hidrolik blok tasarımları kaliteli malzemelerle yapılmaktadır. İstenilen hidrolik bloğun üst düzey bir performans gösterebilmesi için gerekli olan tasarımlar gerçekleştirilmektedir. Hidrolik blok kullanım alanları dikkate alındığında, bloklar üretilirken boyutu, ağırlığı ve diğer detayları dikkate alınır. Bu bloklar üretildikten sonra gerekli alanlarda test edilerek sunulmaktadır. Testi geçen ve doğru bir şekilde çalışma sağlayan bloklar, istenilen alanlarda kullanılmak üzere teslim edilir. Hidrolik blok çeşitleri bir şase üzerine monte edilip, valf masası şeklinde teslim edilebilir. Makinelerin daha iyi ve verimli çalışması, taşıma işlerinde kullanılan makinelerin kolay bir şekilde işlevlerini gerçekleştirilmesi için, kaliteli olarak tasarlanmış hidrolik bloklar işe yaramaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Sfero Döküm Pik Döküm